Hommelstraat

De Hommelstraat is vooral na de Slag om Arnhem aangrijpend veranderd. Liep de straat eerst nog van het Velperplein tot aan de Hommelse Poort, tegenwoordig ligt het begin bij de Ir. van Muylwijkstraat.



Op deze kaart uit 1920 zie je nog het oude stratenpatroon. De straten aan de linkerkant van de Hommelstraat zijn er alledrie nog. Vanaf het Velperplein richting Hommelsepoort zijn nog herkenbaar de Spoorwegstraat (vroeger heette deze straat vanaf het Velperplein tot aan de Hommelstraat anders, nl Sonsbeekstraat. Daarboven de Paterstraat en vervolgens de Jufferstraat.
Aan de rechterkant is duidelijk het een en ander veranderd. De steeg onder de Korte Uitweg is verdwenen, evenals de Korte en Lange Uitweg. De Hoekstraat bestaat niet meer. De Spoorwegstraat heeft de sloopwoede deels overleeft, het laatste gedeelte langs het spoor bestaat ook niet meer. Het Beemstraatje is een poortje geworden dat uitkomt op het Combéplein en dan is er ook nog steeds de Oude Klarendalseweg, die er op duidt dat oorspronkelijk (voor de aanleg van de spoordijk) de straat aan de Hommelstraat begon.



1905


1934




Kijkje in de Hommelstraat vanaf het Velperplein




Dezelfde Hommelstraat, na de slag om Arnhem




En een kijkje richting Velperplein met op de achtergrond Musis Sacrum




Tijdens een bezoek van Koningin Wilhelmina en Prins Hendrik aan Arnhem krijgen ze op de Hommelstraat een bosje bloemen aangeboden.






Sloop en wederopbouw, de Lutherse kerk is hier nog zichtbaar


De Hommelstraat (vanaf het Velperplein de linkerzijde). Rechts op de foto nog net een stukje van het Hoeden- en Pettenmagazijn Gorissen, daarnaast de Horlogerie Van R. Pilzecker en de Herenmodewinkel van Ferdinand Busch.
















Hommelstraat (richting Velperplein), enige jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Rechts en links de Spoorwegstraat. Waar nu (2006) het Koffiecafeetje is, was vroeger een koffie- en theehandel gevestigd. Daarna heeft er nog het sigarenwinkeltje van Van Aalst in gezeten. Links achter de man met de mand is School VII. Later is in deze school nog gevestigd de woninginrichting KOFA. De school stond tussen de Korte en Lange Uitweg. Het gebouw is na 1945 afgebroken. Tegenwoordig loopt hier de Ir. J.P. van Muylwijkstraat.


In de achtergrond is nog de Hommelse Poort te herkennen. De panden aan de rechterkant (tot aan de Oude Klarendalseweg) zijn in 1938 gesloopt ten behoeve van de verkeersdoorstroming. Tijdens oorlogshandelingen zijn er aan deze zijde van de Hommelstraat nog een aantal panden verwoest.






Hommelstraat 11 slagerij Dormitz/Menco rond 1936 met Adolf Menco in de etalage


13 oktober 1973 vlak voor de sluiting van links naar rechts: Anna Mechels, Chris Burger en Adolf Menco


13 oktober 1973 vlak voor de sluiting: Anna Mechel en Adolf Menco. Aan de overkant van de straat is het pand van Gorissen nog te zien


1960 De flauwe bocht links is er nog steeds. De nieuwbouw rechts moet nog worden gerealiseerd.




Hommelse markt op Hemelvaartsdag








Markt op de Hommelseweg 1954








1965 Meer winkels dan auto's


Kijkje in de richting van de Ir. van Muylwijkstraat






De winkel van Besselink-Spaan aan de Hommelstraat 89. Het adres voor bijna alles wat met electriciteit te maken had.


Uit bovenstaan advertentie blijkt wel dat de Hommelstraat wereld bekend moet zijn geweest. Deze advertentie komt uit een toeristisch gidsje  in het Esperanto over Arnhem. Het boekje uit ongeveer 1935 zit boordevol advertenties van allerlei Arnhemse ondernemers, instellingen etc.