Atjehstraat


Melkwinkel op de hoek van de Javastraat (80) en Atjehstraat (1956?). Deze melkwinkel was een filiaal van melkfabriek "de Gelderland" in Loenen op de Veluwe. De naamgeving op het raam zorgde ervoor dat mijn familienaam in Klarendal "Loenen" was in plaats van Dijkzeul. Op de foto ben ik met mijn vader, moeder en oudste zus te zien en de buurjongen (geheel links).


Mevrouw Dijkzeul in de winkel (1955)


Met dit soort bakfietsen ventte de melkboer (een concurrent van de CAMIZ) heel Arnhem. De winkel stond tegenover een concurerende winkel van de Camiz uit Arnhem. De winkel is in 1954 geopend toen mijn vader vanuit Haarlem de grote sprong naar Arnhem waagde en vanuit niets probeerde de Arnhemmers met melkprodukten te veroveren. In 1966 (?) werd het resultaat in het kader van schaalvergroting overgenomen door wat toen Vecomi ging heten. Als katholieke jongen ging ik naar het St. Janskoor olv Toon Vermeulen, met vele anderen uit de buurt waarvan ik alleen de families Bosch en Frielink (slager?) nog kan herinneren. Met twee kerst singletjes, diverse radio optredens en meezingen in de Matheus Passion (in Musis en Elst) deden we het blijkbaar niet zo slecht. Via de kleuterschool op het Dragonderpad, de Onze Lieve Vrouweschool op de Agnietenstraat en het Katholiek Gelders Lyceum (allen dus op de rand van Klarendal) heb ik uiteindelijk Arnhem verlaten.

Johan Dijkzeul
Den Haag




De Atjehstraat staat, gefotografeerd vanaf de Klarendalseweg tussen ijssalon Schunck en Jamin. Ik herken de huizen rechts die precies boven de witte auto staan. Die waren in een veel modernere staat gebouwd dan de omliggende woningen. Of daar in de oorlog ook een bom is terecht gekomen (net als in de St. Janskerkstraat), die bestemd was voor de kazerne, weet ik niet.
Het waren vier woningen, 2 boven- en 2 onder. Linksonder woonde de "ouwe Schunck" (zoals wij hem noemden) van de ijssalon. Rechtsboven woonde de familie Geven met zonen Chrisje en Freekie. Die andere 2 weet ik niet meer. Ook herken ik de brede poort aan de overkant, waarnaast de familie Niesten woonde meen ik.

(juni 2016 - Ik wil graag een kleine correctie doorgeven. In de toelichting op de foto's van de Atjehstraat 17 wordt de familie Niesten genoemd, maar dit moet Niezen zijn. Zij woonden boven de frietboer Theunissen die op de markt stond met een frietkraam. Cathy Moehring-Szabó, dochter van Louise (Wies) Niezen, later Szabó)

Op de hoek van de Sumatrastraat (rechts) kijk je op het huis van de familie Freriks, waarvan tante Marie een zuster van mijn Opa was. Zij woonden boven een bakkerij, waarvan ik de naam niet meer weet. Verder is voor mij herkenbaar de muur helemaal onderaan waar je tegenaan kijkt op de Rosendaalseweg. En ik meen dat er voorbij melkboer Loenen op de hoek verderop een uitbouw was. (Guido Bosch)

Een reactie van Rob Verhaar: wij woonden op nr. 18. Mijn vader had de huizen (ook nr 20 dat Schunck van hem huurde) voor de oorlog laten bouwen (dacht in 1937). Het betreft dus geen bomplek zoals een van uw bezoekers (Guido Bosch) suggereert. Naast ons woonde de fam. Greven, met de zeer goede bokser Chris en broertje Freekie (boven) Onder op 14 woonde de fam. Kobus Jansen met hun dochters Cisca en Annie.











Vanaf de Klarendalseweg rond 1980