Uit het Arnhems Dagblad van maandag 10 september 1956

Kath. Centrum Klarendal kreeg nieuw Centrumhuis

Wie het oude kavalje van de ruïneuze St.-Martinusschool aan de Rappardstraat heeft gekend, moet zich gistermiddag wel flink de ogen hebben uitgekeken, toen daar de nationale  en de Centrumvlag uithingen t.g.v. de inzegening en ingebruikname van het nieuwe Centrumhuis. En vooral wanneer men binnentreedt, kent men de oude "tent" niet terug: frisse. moderne kleuren, dito gordijnen en meubilair en de twee zalen, die het vernieuwde gebouw rijk is, zijn de oorzaak dat men zich afvraagt of dit wel werkelijk diezelfde oude school is. Alle eer voor deze vernieuwing komt dan ook toe aan de heer H. Onstenk, die er inderdaad in geslaagd is, van oud nieuw te maken. Naast de twee genoemde zalen bevat het nieuwe Centrumhuis nog het nieuwe consultatiebureau van het Wit-Gele kruis, wat ook al een grote vooruitgang betekent, terwijl achter het gebouw zich nog twee speelruimten bevinden, die op hun beurt in een behoefte voorzien.

Nadat in de nabij gelegen Mariakapel om vier uur een kort Lof was gecelebreerd, stroomden de vele genodigden en belangstellenden het nieuwe gebouw binnen, waar het bestuur van het Centrum zijn opwachting maakte. Als eerste voerde het woord de voorzitter van dit bestuur, de heer P.P. Landsman, die de aanwezigen, o.w. de hoogeerw. heer deken J.J.H. van Rossum, de zeereerw. heren G.J. Janssen van de St.-Martinus en C. Snelder van de St.-Jansparochie, de zeereerw. heer J. de Jong M.S.C, overste van het Missiehuis alhier, tal van heren kapelaans van de stad en vele eerw. zusters en o.m. de heer en mevr. J.J.W. IJsselmuiden, hartelijk welkom heette.
Spr. comlimenteerde allereerst de directeur, leiders en leidsters van het Centrumwerk met deze uitbreiding, waarna men zo jaenlang heeft uitgekeken. Thans zijn dan wederom de grenzen van dit werk verlegd, maar dat wil niet zeggen, dat nu ook alle dreigingen zijn afgewend, want nu reeds loopt het Centrum een nieuw gevaar. Het Meisjescentrum toch aan de Hoflaan zal eerlang ten offer moeten vallen aan het verkeer. Eventueel zou voor een nieuw Meisjescentrum hier wel de vereiste grond aanwezig zijn, maar om dit te bouwen is meer nodig dan grond alleen.

Woningnood de vijand

Het speet spreker, dat van B. en W. bericht was ontvangen, dat zij verhinderd waren deze plechtigheid bij te wonen, want hij meende iets te zeggen te hebben, dat ook voor het dagelijks bestuur van onze gemeente van belang is.
De beperking toch en de schade, welke aan het Centrumwerk worden toegebracht, zijn volgens spr. in hoofdzaak te wijten aan de uitzichtloze woningnood. Het is in dit verband wel zeer betreurenswaardig, dat de wijk Klarendal zo goed als niet meetelt in wat er zo nu en dan vrijkomt. Praktisch toch komt er voor Klarendal geen woonruimte beschikbaar. Deze toestand is onhoudbaar en zij kan zowel voor de overheid als voor de bewoners van deze wijk slechts verkeerd gevolgen hebben.
Na deze inleiding verrichtte pastoor Snelder de inzegening, waarna hij zijn vreugde uitsprak over wat hier tot stand is gebracht. Spr. herinnerde zich de desolate toestand van 10 jaar geleden, toen men hier als ballingen was ondergebracht. Jarenlang was de Martinusschool maar een triest gezicht en hij zou niet geloofd hebben, dat er in zat wat er nu is uitgekomen. Vervolgens feliciteerde hij in de erste plaats kapelaan Bouwman, aan wiens doorzettingsvermogen het niet in het minst te danken is, dat deze uitbreiding tot stand kwam. En vooral hierom was spr. verheugd om dit werk, wijl het dient ter verbreiding van de cultuur, de godsdienst en de algemene ontwikkeling.
De menselijke verhoudingen, waar men de afgelopen week zoveel over heeft kunnen lezen, zijn vooral in deze wijk zo belangrijk. Daarom is het zo goed, dat dit gebouw er gekomen is. Maar niet alleen uiterlijk is er de laatste tien jaren hier veel veranderd, maar vooral ook wat de mentaliteit betreft. "De mensen van Klarendal", aldus spr. "hebben weer het gevoel, dat God er ook voor hen is en Hij is er in hun kapel". De verhoging van de godsdienstzin is niet slechts verheugend, zij is zelfs verbluffend: het zou tien jaar geleden niet mogelijk zijn geweest, dat deze zijn hoogtepunt vond in de jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer.

Voorzichtig met conclusies!

Dit is, aldus spr., een bewijs temeer, dat men voorzichtig moet zijn met al te snel conclusie te trekken uit de cijfers der onkerkelijkheid, want zelfs onder de onkerkelijkheid gaat nog ontzaglijk veel geloof schuil. Men moet slechts de mensen weten te benaderen.
Spr. bracht vervolgens dank aan al degenen, die bij het Centrumwerk betrokken zijn, niet het minst de eerw. zusters, die dit werk eigenlijk al 50 jaar lang doen. Spr. zeide haar, zeer dankbaar te zijn, dat zij de taal vinden die iets van God vertelt, want dit is de taal van liefde en toewijding. Na allen nogmaals geluk gewenst te hebben, volgden enkele zeer vermakelijke voordrachten van de kinderen, waaronder zelfs het optreden van een prima ballerina, waarna de thee werd geserveerd en men kapelaan Bouwman geluk wenste met de uitbreiding van zijn kennelijk door God gezegend werk.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Uit een onbekende krant  van maandag 22 oktober 1956

RKJC in kopgroep van eerste klasse afdeling Arnhem

De doelpunten werden gescoord door Bos (2 maal) en W. Arts, die was ingevallen voor W. Damen. Door deze overwinning is RKJC opgeklommen tot de vierde plaats op de ranglijst met zes punten uit vier wedstrijden. Het verschil met koploper Hertog Hendrik (negen punten uit vijf wedstrijden) is niet al te groot. Door goed doorzetten zit er dit jaar misschien wel een kampioenschap in. De geest onder de spelers is goed. Er wordt donderdags onder leiding van de heer A. Schnitzler in het clubgebouw ijverig getraind. 's Zondags wordt het elftal altijd vergezeld door de leiders J. Bouwman en A.Melief.
Het Katholiek Centrum Klarendal heeft voor de leden diverse activiteiten, waaraan men kan deelnemen. Hierbij is ook de sport niet vergeten. De belangrijkste sport voor jongens was en is nog altijd de voetbalsport. Vandaar dat het Centrum voor enige jaren terug het standpunt heeft ingenomen: als de jongens, die op de clubs komen, ook graag in dit clubverband willen voetballen, dan gaan we voetballen.
Dit was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want voetballen buiten K.N.V.B.verband bleek haast onmogelijk. Er moest een veld komen met kleedkamers enz. enz.
Na heel veel moeite is dit alles tot stand gekomen. Er wordt thans met 4 elftallen onder de naam R.K.J.C. (hetgeen betekent Rooms Katholiek Jeugd Centrum) gespeeld.
Diverse elftallen mochten in de afgelopen jaren zo nu en dan aardige successen boeken. Enkele kampioenschappen werden behaald. Het eerste elftal speelt in de eerste klasse A van de afdeling Arnhem. Het tweede team heeft evenals het eerste uitstekende resultaten geboekt. ook de junioren mochten er zijn.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Uit het Arnhems Dagblad van zaterdag 11 mei 1957

TIEN JAAR katholiek centrum KLARENDAL

Katholiek Klarendal in vogelvlucht gezien
Tien jaar is lang genoeg om enige afstand te geven en van een afstand kan men nu eenmaal beter de zaak overzien. We laten daarom hier enkele data en evenementen volgen, welke voor het Centrum en zijn leden van belang zijn geweest. Ziehier:
1947
In 1947 werd opgericht het r.-k. Jongerencentrum Sint Jan. Op 8 april werd de eerste clubavond gegeven in het Kasteeltje aan de Hoflaan voor een groep van plm. 30 jongens. Hoe keurig de zaal ook was ingericht, binnen 10 minuten waren alle kleedjes van de tafel en lagen de bloemvaasjes ondersteboven. Ondanks dit weinig hoopvolle begin, scheen het de jongens toch wel te bevallen, want hun aantal groeide snel en na verloop van een paar maanden werden er al drie in plaats van één clubavond gegeven.
Op 17 juli had de eerste officiële installatie plaats van 48 leden. De uniformen bestonden uit grijze blouses en blauwe broeken.
In augustus werd het eerste zomerkamp gehouden nabij Apeldoorn, waaraan 24 jongens deelnamen.
Eind 1947 waren er al 125 jongens lid. Voorwaar een goed begin.
1948
Begin 1948 werd het r.-k. Meisjescentrum opgericht, waarvan de eerste clubavond plaatsvond op 23 januari, eveneens in het Kasteeltje.
Daarop volgde in februari de eerste Carnavalsavond in het K.A.B. gebouw. (Deze avonden zijn inmiddels een traditie geworden, zodat thans de carnavalsavonden van het Centrum bekend zijn om hun sfeer en spontaniteit.)
Ook nu weer werden er zomerkampen gehouden en wel drie voor de jongens en twee voor de meisjes.
In september werd kapelaan Bouwman door wijlen Johannes Kardinaal de Jong speciaal als priester voor dit werk aangewezen.
Nog in hetzelfde jaar kreeg men de beschikking over een eigen sportveld aan de Remagenlaan en kwam er een eigen voetbalafdeling tot stand.
1949
Het jaar 1949 betekende in zoverre een hoogtepunt, wijl toen de eerste steen gelegd werd voor de kapel in de Rappardstraat. Op 20 november werd deze kapel door Mgr. Huurdeman ingewijd: een eerste mijlpaal was bereikt.
In de zomer kwam Circus 't Hoefke uit Deurne en verzorgde met enorm succes negen zeer goede voorstellingen.
Het aantal clubs was inmiddels te groot geworden en zodoende volgde een eerste verhuizing naar de Tivolilaan.
1950
In 1950 hadden de voetbalenthousiasten groot succes: beide junioren-elftallen werden kampioen. De jongere jongens deden mee aan de beroemde zeepkistenrace, die door onze krant was georganiseerd.
Aldra volgde een tweede verhuizing naar de Tivolilaan, ditmaal van de meisjes, die daar een eigen clubhuis kregen.
1951
Zuster  Cathrien kwam in dit jaar naar Klarendal als sociaal werkster, wat een grote vooruitgang betekende. De eerste moedersclub werd opgericht.
Hoogtepunten in dit jaar waren de kersenfeesten in Druten, het hengelconcours voor de oudere jongens en een grote vliegerwedstrijd met veel vliegers en te weinig wind.
1952
1952 was het eerste lustrumjaar van het Centrum. Mede dank zij de medewerking van het Centrum kwam in Klarendal de speeltuin tot stand.
In mei volgde een derde verhuizing: de jongens kregen een eigen clubhuis in de Rappardstraat 131: Ons Centrum.
Op 11 mei werd het eerste lustrum gevierd, te beginnen met een plechtige hoogmis, 's middags sport- en spelwedstrijden en 's avonds een grote feestavond, voor het eerst in Musis.
In dat jaar werd ook begonnen met de Instuif voor de jeugd van 4 tot en met 7 jaar. Tevens werd een begin gemaakt met een vadersclub.
De naam jongens- en meisjescentrum  werd omgedoopt in R.-K. Jeugdcentrum.
1953
Zuster Cathrien moest helaas het Centrum gaan verlaten, wat zeer jammer was, maar zij kreeg een goede opvolgster in de persoon van Zuster Eleuthera, die nu nog dag in, dag uit Klarendal doorkruist als hulp in alle nood.
De kleinere meisjes voerden met veel succes de operette "Goudmuiltje" op.
In "Ons Erf" te Berg en Dal werd met groot succes een Kerstvoorbereidingsavond gehouden.
1954
Dit jaar begon met de viering van het koperen priesterfeest van kapelaan Bouwman. wie herinnert zich niet de rit met open calèche door Klarendal, de plechtige Hoogmis in de Sint Jan en de feestavond in Tivoli? Het was een grandioos feest, dat door geheel Klarendal spontaan werd meegevierd.
Op 29 april volgde een vierde verhuizing, die van de meisjes naar een nieuw tehuis op de hoek van de Rosendaalsestraat en de Hoflaan.
Op 30 april had een eerste optreden plaats van de blikken-bussen-band. Pl.m. 50 jongens en meisjes deden hieraan met groot succes mee.
In mei vond in "Musis" de bijzonder geslaagde feestavond plaats onder de titel: Met de showboot naar Sprookjesland.
In juli volgde de eerste bedevaart naar Kevelaer t.g. van het Mariajaar. Het buitengewone succes van deze bedevaart had tot gevolg, dat zij een jaarlijkse traditie is geworden, terwijl het aantal deelnemers nog steeds groeiende is.
In september kreeg de voetbalafdeling nieuwe shirts en broeken, terwijl in december het feit werd herdacht, dat vijf jaar geleden de kapel werd ingewijd. Cadeau van Klarendal: een nieuw kafuizel. Bij deze gelegenheid werd ook een Triduum gehouden. ook dit is weer een traditie geworden.
1955
In dit jaar kwam ook kapelaan Batenburg in Klarendal werken, speciaal voor het gedeelte van de St. Martinusparochie.
80 Klarendallers brengen in de zomer een bezoek aan de Passiespelen in Tegelen.
In februari werd een tweede moedersclub opgericht.
In november volgde een zeer goed geslaagde fancy fair onder de naam "Operatie KNAL" in de lokalen van de toen nog oude school.
1956
Na maanden van intensief werken werd die oude school omgetoverd tot een modern clubhuis voor jongens en meisjes. Het derde huis. En nu eerst met recht "Het Centrumhuis", een speciaal punt voor Klarendal. Op 9 september werd het officieel geopend.
Zuster Eleuthera kreeg assistentie van Zuster Tarcisia. Deze laatste startte in november met de derde moedersclub.
Kort voor Pasen bracht een grote groep Klarendallers een bezoek aan de H. Landstichting.
Een groep jongens en meisjes nam deel aan de avond-vierdaagse. In september werd in de kapel een Missie gehouden, waarbij de opkomst zeer goed te noemen was.
1957
Dit jaar begon met een toneelavond van het "Rooms Toneel", welke vereniging overigens heel wat voorstellingen voor het Centrum heeft verzorgd gedurende de tien jaren van zijn bestaan.
Ook de Carnavalsavond was ditmaal weer bijzonder geslaagd.
En om een totaal-indruk te geven: het Centrum telt momenteel ruim 500 leden, die wekelijks hun club bezoeken.
Het aantal clubbijeenkomsten, dat iedere week plaats vindt, bedraagt 38. Week in, week uit worden de bezoekers hier bezig gehouden door een aantal leidsters en leiders, die allen dit werk doen in hun vrije tijd.
Een vast programma wordt ieder jaar afgewerkt voor de kinderen en voor hun ouders, o.a. toneelavonden, carnaval, voorbereidingsavonden voor de kerkelijke hoogtijdagen, jaarfeest, bedevaart naar Kevelaer, zomerkampen en uitgaansdagen. In de kapel worden 's zondags vier heilige missen gelezen.
De vroegere St. Gregorius-Fanfare is door het centrum overgenomen. Vooral de moedersclubs worden zeer druk bezocht: op de vier moedersclubs is minstens 90% der leden altijd aanwezig.
De huizen van het Centrum zijn gevestigd in de Rappardstraat en op de hoek van de Hoflaan en de Rosendaalsestraat.

WAT DENKT U VAN HET CENTRUM

Wat denkt u van het ? zo hebben wij aan verschillende inwoners van Klarendal gevraagd.
Waarom aan deze mensen? Waarom niet aan kapelaan Bouwman of aan pastoor Snelders of aan Henk Broens? om er maar enkele te noemen, die ten nauwste met het werk van het Katholiek Centrum Klarendal verbonden zijn en die dus waarschijnlijker veel nauwkeuriger inlichtingen kunnen verstrekken dan de leken. Immers, zij kunnen met cijfers en statistieken aankomen hoe het Centrumwerk in de loop der jaren is gegroeid en wat voor initiatieven er zoal zijn ondernomen.
Laten we het eerlijk zeggen: wij hadden ditmaal geen behoefte aan een mening van pastoors of kapelaans of van wie dan ook, die bij het Centrumwerk betrokken zijn. Zij allen toch zijn, om het maar eens te zeggen, min of meer partij. Om het nog minder mooi te zeggen: wanneer je hun naar het Centrumwerk vraagt, verdedigen zij hun eigen standje. En ook al bedoelen zij objectief te zijn, de kans is groot, dat zullen zij zelf erkennen, dat zij het Centrumwerk min of meer zien door een gekleurde bril. (Zij het dan niet door de bril van een zekere heer Vermeer, dan toch door een bril met kerkelijke kleuren wit en geel).

Wij hadden geen behoefte aan rood, noch aan wit en geel ditmaal en daarom zijn wij te rade gegaan bij echte Klarendalse mensen, die het Centrumwerk van nabij en uit eigen ervaring kennen. Zo kwamen wij terecht bij mevrouw Leenders in de 2e Nijverheidsstraat 4. Moeder Leenders was juist op straat met iemand aan het spreken, toen wij aanbelden.
"Moet u mij hebben?" vroeg zij ons. Op ons bevestigend antwoord en de mededeling, dat wij van het "Arnhems Dagblad" waren, deed zij eerst niet erg toeschietelijk: "Wij lezen die krant niet", zeide zij. Op ons antwoord, dat dat niets terzake deed en dat wij heus niet kwamen om haar te abonneren, nodigde zij ons binnen en schonk ons om te beginnen een prima kop koffie. Toen gingen wij van start: "Wat denkt u van het Centrumwerk?"
Moeder Leenders vond het Centrumwerk een uitstekende instelling. "In eerste instantie is dit werk begonnen om de kinderen van de straat te houden". zo zeide zij, "en zodoende trekken ze natuurlijk ook de ouders. Nou, daar zijn ze wel in geslaagd, daat moet erkend worden.
"En op den duur wordt het op die manier één grote vriendenkring, één familieband. Dat zeggen ze van het Centrum zo graag, maar het is ook werkelijk zo".
Dat was om te beginnen al geen slecht getuigenis en deze mening van moeder Leenders gaf ons moed om verder te gaan. Wij belden toen aan bij mevrouw Jansen-Perquin in de Rappardstraat no 19.
"Of zij ook iets met het Centrumwerk had uit de staan?" vroegen wij haar. "Al heel lang," antwoordt zij ons, "ik ben één van de eersten die erbij gekomen is en momenteel ben ik zelfs zo'n beetje vice-voorzitster van de Moederclub."
Op onze vraag wat zij over het Centrumwerk denkt, zegt zij: "Ik zou het niet graag meer missen. ook al onze kinderen gaan erheen en zelfs verschrikkelijk graag. Ze zijn blij, dat de vakantie weer om is en dat ze weer naar het Centrum kunnen.
Maar het werk is ook in de buurt heel goed gezien, voegt zij hieraan toe. "Dat heb ik gemerkt, omdat ik zelf ook in het wijkcomité zit en zodoende moest ik geld ophalen voor het cadeau, dat wij nu bij gelegenheid van het 10-jarig bestaan willen geven. Nergens heb ik "nee" gekregen. En vooral hier in de buurt, waar wij vlak bij het Centrum wonen, is men er heel erg voor."
Ook dit antwoord gaf de burger moed en omdat driemaal scheepsrecht is, hebben wij ons ook tot de gebroeders Leenders gewend, die de meesten onzer stadsgenoten wel kennen, ook zonder ze te kennen, immers zij staan met hun bloemenstands op het Velperplein en het Willemsplein.
Bij de bloemenkiosk op het Willemsplein troffen wij allereerst de heer Willy Cremers, woonachtig Willemstraat 36. Toen wij hem onze bedoeling uiteengezet hadden, antwoordde hij direct zeer overtuigd: "Nou mijnheer, om de waarheid te zeggen, er wordt ontzaglijk veel voor de mensen gedaan. Het is begonnen met de jeugd van de straat te houden en nu breidt dit werk zich hoe langer hoe meer uit en heeft het al eigen tehuizen. En om maar iets te noemen, toen de St. Gregorius Fanfare werd opgeheven, heeft kapelaan Bouwman ervoor gezorgd, dat wij de instrumenten tot onze beschikking kregen. Met acht man blazen we nu, ik zelf doe ook mee. Twee van die acht slechts kenden muziek; ik zelf kon nog geen noot lezen zo groot als die boom daar. En nu, op de eerste zondag van juli, wanneer we weer naar Kevelaer gaan, verzorgen wij de muziek. En zo is er meer.
Het is dan ook zo, dat men niemand in Klarendal, of die nou katholiek is of socialist of communist, ook maar een scheef woord over kapelaan Bouwman hoort zeggen. Nee, meneer, dat kunt u rustig in de krant zeggen: het Centrum doet prachtig werk in Klarendal, daarvan zijn wij allemaal overtuigd."

Waarom geen Pastoor Bosstraat in Klarendal?

Er zijn er velen in Klarendal, die nog steeds niet begrijpen, waarom in deze wijk, welke in vroegere jaren zo ontzettend veel te danken heeft gehad aan Pastoor Bos, nog geen straat naar deze pionier van de caritas is genoemd. Pastoor Bos immers leeft in deze volksbuurt als een legendarische figuur voort. Wanneer men in onze stad voor het geven van benamingen uitputtende wandelingen maakt door de flora en fauna en dan tenslotte komt aandragen met namen, die het publiek weinig zeggen, ja, zelfs belachelijk voorkomen, dan doet het ietwat wrang aan, dat verdienstelijke mannen door de gemeentelijke overheid in de vergeethoek worden gedrukt.
Het is dan ook volkomen verklaarbaar, dat Klarendal, zij het posthuum, Pastoor Bos wil huldigen. Ongetwijfeld zal in de nabije toekomst, wanneer het zo noodzakelijke saneringsplan doorgang zal vinden, voldoende gelegenheid bestaan, in Klarendal een straat naar Pastoor Bos te noemen.

Pastoor Bos

Is het niet een beetje gezocht om de herdenking van het 10-jarig bestaan van Kath. Centrum Klarendal te beginnen met een herinnering aan pastoor Bos en zuster Perpetua? Hebben die dan ook al wat uit te staan met dit Centrum, dat zij immers niet eens gekend hebben zal men zeggen.
Nee, dat is waar, zij hebben het Centrum niet gekend, maar Klarendal des te beter. Meer nog, zij hebben als het ware de grondslag gelegd waaop later het Centrumwerk zijn arbeid kon beginnen. Want beiden zijn zij pioniers geweest van zoveel goede initiatieven voor deze wijk, dat hun naam onvergetelijk is geworden. Zo zelfs, dat hun naam bijna legendarisch is geworden.

Nu nog, meer dan 25 jaren na zijn dood (hij stierf in 1931), doen er in Klarendal verhalen de ronde over de werkzaamheid van deze pastoor, die in 1908 zijn pastorale werkzaamheid in deze wijk begon. Vertelt men van hem niet 't verhaal, dat hij in een bepaald gezin, ergens bovenaan in een zijstraat van de Hoflaan, avond aan avond kwam kaarten om te voorkomen, dat de man en vader uit dat gezin naar de kroeg liep om daar de moeizaam verdiende centen te verdrinken? En hoe graag deze ook kaartte, toch begon hem dit voortdurende toezicht te verdrieten en dus vond hij er iets op: hij zette het kelderluik bij de ingang open, met het resultaat, dat pastoor Bos, door de duisternis misleid, daarin viel en deerlijk zijn hoofd verwondde.
Dat mocht dan al geen hartelijke verwelkoming zijn, het was toch niet voldoende om zijn priesterlijke ijver te blussen: de volgende avond was hij er weer, het hoofd verbonden weliswaar, maar onversaagd.
Dit verteld men in Klarendal nog heden ten dage over pastoor Bos. Men vertelt u nog veel meer over hem. Hoe hij als een Guido Gezelle zijn huishoudster voor de gek hield, de polsjes van zijn borstrokken afknipte, zodat het leek of hij die nog droeg, terwijl hij ook de laatste borstrok al lang had weggegeven en zijn linnenkast weer eens een keer leeg was.
En uit de tijd toen hij nog kapelaan was in Sint-Martinus weet men te vertellen, dat hij toen, wanneer hij zijn "salaris" ontvangen had, dit omzette in zilveren guldens en er dan mee "de boer" op trok: van huis naar huis, waar men het goed kon gebruiken, overal zilveren guldens achterlatend in de handen van moeders en kinderen.
En wie kent niet het verhaal, roerend als een novelle, toen de pastoor met zijn kapelaans rond de Kersttafel geschaard zaten, wachtend op de dingen die komen zouden. En het mooiste ding, dat komen zou, was een kapitale gans, die de pastoor had gekregen. Men kan zich de gastronomische visioenen al voorstellen, die de kapelaans gezien moeten hebben, toen dat luisterrijke braadgerecht opgediend zou worden.
In plaats van de gans echter kwam de huishoudster  binnen, ten zeerste ontdaan en niets begrijpend: de gans was gestolen! Wij weten niet hoe lang pastoor Bos er in geslaagd is de comedie mee te spelen, maar zeker is, dat hij in een onbewaakt ogenblik de kans schoon ziende, zelf die gans uit de keuken heeft verdonkeremaand en haar gebracht heeft naar een gezin in zijn parochie, waar hij dacht dat zij beter van pas kwam dan bij de pastoor en zijn kapelaans.
Nee, aan pastoor Bos heeft het niet gelegen, dat Klarendal geen vrolijker, fleuriger aanzien heeft gekregen: dat is de erfenis van het oude liberalisme. Maar hij had aan de mensen hier geheel zijn warmvoelend, priesterlijk hart verpand en al die jaren, dat hij pastoor is geweest avn Sint-Jan (van 1908 tot 1931) heeft daar niemand aan getwijfeld.
Een stand beeld heeft hij niet gekregen, deze volijverige zieleherder, en dat is ook niet nodig, want hij heeft zich een monument van dankbaarheid gebouwd in de harten en hoofden van zovelen die met hem in aanraking zijn geweest en die de warmte van zijn oprechte persoonllijkheid hebben gekend.
En die hem minder goed gekend hebben toen hij nog actief was, dragen misschien nog een herinnering aan die oude priester met dat zilvergrijze haar, die niet meer kon lezen aan het hoofdaltaar, en daarom elke morgen de H. Mis las aan het zijaltaar. En gedurende één ogenblik onder die Mis leefde dan al zijn oude veerkracht weer op en met luider stem, opdat toch ieder die aanwezig was het goed zou horen, galmde dan door de kerk zijn: "Domine, non sum dignus": Heer, ik ben niet waardig.
Heer, ik ben niet waardig, dat ik Uw priester ben. Ik ben niet waardig, dat ik hier aan het altaar sta en het Brood breek en de Wijn drink. Maar ik doe het, omdat Gij het mij hebt opgedragen te doen. Ik doe het voor hen, die Gij aan mij heb toevertrouwd en waarover ik U straks rekenschap en verantwoording schuldig ben. Ik doe het voor mijn mensen van Klarendal.
Dat was de diepe betekenis van zijn roep: "Domine, non sum dignus" en zo hebben zij die het hoorden, het begrepen. En daarom moest hij hier toch niet ontbreken.

Zuster Perpetua


En Zuster Perpetua dan, wat heeft die met het Centrumwerk te maken? Ook al weer evenveel of even weinig als pastoor Bos. Maar ook zij heeft alles met Klarendal te maken gehad, vrijwel een kloosterleven lang.
O, wij geloven zeker, dat de methode van Zuster Perpetua al tijdens haar eigen leven verouders was. Zij was onderwijzeres, maar waarschijnlijk mag men zeggen, dat zij ook als onderwijzeres hopeloos ouderwets was, dat zij haar tijd niet begreep.

Maar als zij haar tijd niet begreep, haar mensen, haar kinderen en hun moeders begreep ze des te beter en indien haar methode niet deugdelijk bevonden werd volgens de toen gangbare maatstaven, haar hart omsloot ze allen in een grote begrijpende en vergevende liefde. Zij was in de volle zin een missionaris.
En wij geloven , dat er geen moeder in Klarendal is, die of uit eigen ervaring, of omdat haar kinderen bij zuster Perpetua hebben school gegaan, de meest dankbare herinneringen aan deze wonderlijke zuster met zich mee draagt.
Wonderlijke zuster, zeggen wij. Dat zullen wij hebben waar te maken, want wat was er voor wonderlijks aan zo'n doodgewone zuster? Dat wonderlijke was, dat zij naar onze begrippen en naar onze overtuiging alles averechts deed wat met onderwijs geven te maken had. Geheel haar methode, geheel haar didactiek gingen dwars tegen de draad in, vonden wij: wij hadden dat anders geleerd en het moest ook anders, daar waren wij vast van overtuigd.
Maar zie nu die kinderen, die bij haar hebben school gegaan: Klarendalse meisjes, dus de levendigste en zeg maar gerust lastigste die je je denken kunt. Voor onderwijzer en onderwijzeres dikwijls om wanhopig van te worden. Maar Zuster Perpetua werd niet wanhopig: zij sloeg gewoon aan het vertellen. Geen verhaaltjes over Suske en Wiske, maar over Christus en de heiligen en over alles wat met Zijn Kerk te maken had. Want daar was haar hart vol van, daarvan stroomde het over, en zie, het wonderlijke gebeurde: die zo juist nog uitgelaten en woelige meisjes luisterden. Luisterden dag in, dag uit naar de verhalen van zuster Perpetua, die nooit moe werd om te vertellen, maar altijd vertelde over God en Zijn Kerk. En die dat zo deed, dat haar meisjes nooit moe werden om te luisteren, maar altijd vroegen om meer en steeds maar meer.
Dat was averechtse pedagogiek, dachten wij vroeger. Maar vraag het de moeders van Klarendal, zij zullen u veel meer over zuster Perpetua kunnen vertellen dan waartoe wij in staat zijn. En dan zult gij weten, dat ook zuster Perpetua hier terecht haar plaatsje kreeg ingeruimd.

De krotwoningen


"Het gebrek aan woonruimte brengt niet alleen schade aan de gezondheid van het lichaam door groter kans op besmetting, maar ook aan de geestelijke gezondheid. De jeugd, die geen behoorlijk huis heeft, verliest gemakkelijker haar moraal. Zij komt gemakkelijker tot jeugdcriminaliteit, tot levensmoeheid en arbeidsschuwheid. Zij wordt opstandig tegen een maatschappij, welke zulke toestanden laat voortbestaan".

Dat heeft Z.H. de Paus een week geleden gezegd in een rede tot de afgevaardigden van een Franse organisatie, die kinderen uit achterbuurten naar buiten stuurt, en wij vinden, dat Zijn woorden niet weinig ook op Klarendal van toepassing zijn en dat de verantwoordelijke autoriteiten deze
wel eens terdege in hun oren mogen knopen.
De Paus vervolgde:  "Hoeveel miljoenen moeten er niet uitgegeven worden om ziekten te genezen, terwijl deze gemakkelijker en tegen veel minder kosten voorkomen hadden kunnen worden."
En sprekend over de opvoeding der kinderen, zeide Z.H.: "Eén van de ongelukkigste gevolgen van ongezonde en onvoldoende huisvesting is de ontoereikende opvoeding van de kinderen. Hoeveel van deze kleinen zijn door hun ouders op moraal gebied in de steek gelaten en hoevelen blijven beroofd van zorg en liefde en zijn gedwongen te leven in straten en omgevingen, die gekenmerkt worden door immoraliteit."
"De maatschappij draagt zelve de gevolgen: in plaats van het kwaad te voorkomen moeten enorme kapitalen worden uitgegeven aan het herstel van de schade toegebracht aan lichaam en ziel.

En te spreken komend over de krotwoningen, nam de H. Vader al evenmin een blad voor de mond.
Letterlijk zeide Z.H.: "Zelfs in de hoogst ontwikkelde landen van Europa is nog een bevolkingslaag van 10 tot soms 20%, die geen menswaardig bestaan leidt. De verantwoordelijke autoriteiten moeten de bestaande wetgeving aanpassen en aanvullen om deze bevolkingsgroep bijzondere hulp te verlenen. Dit betekent opruiming der krotwoningen en het voorkomen van uitbuiting door gewetenloze mensen".
En om toch maar vooral duidelijk genoeg te zijn, voegde Hij hieraan nog toe, dat de "oude, vervallen huizen, waarin zelfs de noodzakelijkste voorzieningen ontbreken hun eigenaren soms grote inkomsten verschaffen zonder dat het hun een cent kost."
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Uit het Arnhems Dagblad van woensdag 16 oktober 1957

Kleuter instuif 't Akkertje van Kath. Centrum geopend en ingezegend
Veel waardering voor de smaakvolle inrichting

De stichting Katholiek Centrum Klarendal heeft thans de beschikking gekregen over een vierde lokatie, de modern en smaakvol ingerichte kleuterinstuif 't Akkertje aan de Akkerstraat 11, die gisteravond werd geopend en ingezegend. De opening werd verricht door de wethouder van sociale zaken, de heer A. v.d. Ham; de inzegening door pastoor G.J. Jansen van de St.-Martinusparochie. De plechtigheden werden door een groot aantal genodigden bijgewoond, waaronder de zeereerw. heer deken J.J.H. van Rossum; de ambtenaar voor jeugdzaken, de heer van Amerongen; bestuursleden van de Kardinaal de Jongstichting en het Sociaal Charitatief Centrum.
De voorzitter van het bestuur, drs. P.P. Landsman, wees er in zijn openingstoespraak op dat er door de totstandkoming van deze vierde lokaliteit alle aanleiding is vreugde te tonen. Spreker richtte bijzonder hartelijke woorden van dank tot wethouder v.d. Ham voor de ondervonden medewerking bij de beschikbaarstelling van het gebouw, waar thans op dinsdag, woensdag en donderdag moederclubs en kleuterinstuiven worden gehouden. Er bestaat hiervoor al bijzonder veel animo en - aldus drs. Landman -  er is niet veel voor nodig of het gebouw is alweer te klein.
Wethouder v.d. Ham legde er de nadruk op, dat men er dankzij vele overwonnen moeilijkheden langs de sociale weg in geslaagd is allerlei gezinnen te bereiken, waardoor men is doorgedrongen tot de verschillende behoeften. Het is van grote betekenis, dat de jonge kinderen in dit gebouw veiligheid en beslotenheid kunnen vinden. Spreker wees er verder op, dat in dit keurige gebouw 'n sfeer geschapen is, die ver uitsteekt boven die van de verschillende woningen in Klarendal. Het is tevens van groot belang, dat de moeders hierbij betrokken worden waardoor stellig voor vele gezinnen zegenrijk werk kan worden verricht. met het uitspreken van een hartelijke gelukwens verklaarde de heer v.d. Ham het gebouw voor geopend.
Na de inzegening richtte ook pastoor Jansen zich in een hartelijke toespraak tot het bestuur en de vele genodigden. Het huis is ingericht voor het welzijn van velen, die geestelijk en materieel misdeeld zijn. Op deze wijze, aldus pastoor Jansen, wordt hier de echte christelijke liefde gepreekt, waarna hij besloot met een dankwoord tot allen, die hebben medegewerkt aan de totstandkoming van het gebouw.
Namens de kardinaal de Jongstichting en het Sociaal Charitatief centrum werd het woord gevoerd door de heer Vissers, die er o.m. op wees dat door dit gebouw naar voren komt dat de katholieke gemeenschap denkt aan anderen.
De gem. ambtenaar voor jeugdzaken, de heer van Amerongen sprak namens de adviescommissie jeugdzaken. Na eerst de keurige inrichting van het gebouw naar voren te hebben gebracht legde spr. er de nadruk op, dat het kind behoefte heeft aan intimiteit, hartelijkheid en christelijke liefde. Als men in Arnhem iets wil bereiken zal men de kinderen moeten opvoeden met een houding, die bewonderenswaardig is voor anderen, aldus de heer van Amerongen.
Ook kapelaan Batenburg uitte zijn vreugde over de totstandkoming van 't Akkertje. Spr. toonde bijzonder veel sympathie voor hen,  die reeds veel goed werk hebben verricht in Klarendal.
In zijn slotwoord bracht drs. Landsman nogmaals dank aan allen die zich hebben ingezet voor het gebouw. In het bijzonder richtte spreker zich tot kapelaan Batenburg, de heer Hofstede, aannemer en uitvoerder.
Behalve zuster Tarcisia zullen in 't Akkertje als leidster optreden de dames Berendsen, van Haren, Molthof en Elbers.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Uit het Arnhems Dagblad van maandag 17 augustus 1959

Klarendal in Langenboom

Zigeunermeisjes op kamp

"'t Liek net stieve Hentje!" zei een 14-jarig grietje "uut Kleuirendal" (weet u een betere fonetische weergave?), gistermiddag spontaan, maar 't klonk oneerbiedig, toen daar plotseling wethouder J. van Buggenum, met de heren Van Amerongen en Van den Berg van de gemeente Ernem, hun kamp in Langenboom binnenstapten; juist toen hun populaire kampleider, de heer N.A. Kors, als zigeunerhoofdman vermomd, zijn èng-spannend verhaal over de gestolen schat aan 't vertellen was. "Hou je waffel en zit niet te ginnegappen!" was het commentaar van een meer serieuze 12-jarige, die het verhaal zó griezelig-leuk vond dat ze van spanning een tam-tam-roffel op de rug van één der haremdames weggaf en in gedachte de tovenaar, die de schat "gejat en weggestoppeld had, een bos heur uut z'n harses trok".

Eerst hadden ze zich een tijdlang zitten af te vragen of die schat nou feitelijk een "hij" of een "zij" was, totdat duidelijk bleek dat hij een "het" was. Maar op wie dat "stieve Hentje" ook betrekking mocht hebben gehad, zeker niet op de wethouder, want tot groot plezier van de Ernemse zigeunerinnetjes zat hij alras midden tussen deze troep kakelende kippetjes en op zijn beurt boeide en enthousiasmeerde hij het hele stel met zijn geluids-imitatiespel, dat de meisjes in gedachten naar het vuurwerk op Koninginnedag op de Sonsbeekweide verplaatst. "G-o-e-d; z-o-o! goed zo: god, zo: goed, zo, zo!"- was haar spontaan en enthousiast commentaar.
En toen de wethouder ook nog chocoladerepen uitdeelde, gevolgd door een glas limonade, was de heer van Buggenum minstens even populair als Senator John Kennedy in Massachusetts.
De wethouder verteld de 25 Klarendalse meisjes dat hij ook in Arnhem geboren en getogen was. "Oek in Kleuirendal?" informeerden ze belangstellend. En toen hij dat, om de populairiteitswille, ook nog maar beaamde, hieven zij onmiddellijk het schone lied: "Arnhem heeft de vlag in top; Arnhem heeft een luide stem; Arnhem bouwt weer op!" aan en dat werd weer gevolgd door: Keessie heeft er water bij gedaan (bij de soep)" en -op verzoek- "Hé!, kom van dat dak af!"
Nadat vervolgens het hele stel - het was immers een echt zigeunerkamp, met een levensechte verkleedpartij, al bivakkeerden ze dan vanwege het snertweer in de hal van de prachtige school der Zusters Dominicanessen - het lustige Zigeunerleben had bezongen, moest natuurlijk Ansje Gits met haar guitaar op de proppen komen. Als een volleerde artieste zong en tokkelde ze: "Oh! Carol!" - "Laila" - "Til'I kissed you" - "Signorita Estralita" _ "Gitarren klingen leise durch die nacht" enz. enz. waaruit wel duidelijk bleek dat ze naast het Kleuirendals ook nog andere vreemde talen goed machtig is.

GEZONDE HONGER

Die officiële belangstelling voor dit vierde kamp van de Stichting Katholiek Centrum Klarendal, dat nog door een vijfde gevolgd wordt, was volkomen verantwoord en verdiend want de Stichting verricht daarmede door haar onvolprezen leidsters en leiders een voortreffelijk stuk sociaal-educatief werk. En die leiders dan, dat zijn de heer en mevrouw Broens, die hun opvolgers dit jaar nog inwerken, mej. A. Thomassen en mej. Welling óók nog als kookster. "Petje af"!, voor deze sociaalvoelende kindervrienden, die elk jaar opnieuw een viertal groepen jongens, resp. meisjes van 8-14 jaar en nog een groep grotere jongens, een prettige, gezonde en hun mentaliteit verbeterende vakantie bezorgen.
Het vorig jaar in Groesbeekb.v. nu dus in Langenboom, ergens aan de oostkust van Grave-beneden-de-sluis, rond 20 km van Nijmegen. U kent stellig de wereldsteden Tönnis en Escharen wel! Nu daar ligt het dicht bij en op 10 augustus 1925 is ales er door de stormramp met de grond gelijk gemaakt. In oktober 1944 is Koning George IV van Engeland er even een kijkje komen nemen. Hij heeft er - blijkens een later aangebracht vorstelijk kroontje - zó maar op een simpele huiskamerstoel gezeten in de boerderij waar de Klarendalse meisjes des nachts op de deel knus en warm op strozakken slapen, waar ze liggen te luisteren naar het geknor van de keujes en af en toe op de "hudo" een plasje gaan doen.
Koning George was toen in gezelschap van generaal Dempsey, naar wien zelfs een straat in Langenboom genoemd is. Dit alles toonden ons de leiders en de boerin, die - naar de heer Broens ons verzekerde - het prototype was van de welwillende, vriendelijke Langenboomers, die de Klarendallertjes met appelen overladen, in hun spel betrokken worden, zoals de dorpsschoenmaker en gastvrij zijn als de Dominicanessen, wier prachtige scholen en domein wij bewonderden.
Op 2 augustus is het Klarendalse kampeerbedrijf dit jaar weer gestart en sindsdien zijn er precies 250 grote broden verorberd, tesamen met terrienen vol soep, mudden aardappelen, hele koeien en varkens, alsmede bergen pudding. Dat gaat aan keurig gedekte tafels, met een bloemetje erop. Bij goed weer buiten; bij slecht weer - dus dit jaar meestal - in de gastvrij opengestelde school met die prachtige keuken. "Een ware stadsschool!" zei wethouder van Buggenum en zo'n fraaie kleuterschool zie je in heel Arnhem niet, voegden wij eraan toe.

ERE ERE-SALUUT

Er heerst orde en netheid in deze kampen, dank zij de gemoedelijk strenge leiding en de volgzaamheid van de Klarendalse jeugd, die geniet van het buiten zijn in die grote open ruimten,, waar de oogst op inhalen staat, waar geen krotwoningen zijn en geen druk verkeer. Gisteren was het een zigeunerspel; op de andere dag spoorzoeken, voetballen, dievenvangen, tekenen, knutselen, schilderen; ja, wat al niet? De heer Broens, nu dus de heer Kors en Mej. Thomassen zijn onuitputtelijk. Ze zijn jong met deze jongeren. En vertellen dat ze kunnen! De kouwe griezels trekken je ervan over de rug......

De speelplaats van de school was versierd; de driekleur wapperde en blauwwitte schilden wezen de weg naar dit stukje Klarendal in Langenboom, waar gisteren - op het geheel eigen feest van de niet gecanoniseerde Sint Pieremeflippius - zigeunermeisjes dansten en zongen, bont uitgedost, alsmaar snaterend en rebbelend. En waar hoog opgevoerde fantasie een heel nieuwe gedachtenwereld schiep voor kinderen, die een heel grauw jaar vol zorgen, óók voor hen, doet vergeten. Dank zij de Stichting Katholiek Klarendal, alsmede haar nooit genoeg te waarderen, altijd optimistische en idealistische leidsters en leiders.

"Komt U eens bij mij langs!"

(Van onze verslagggeefster)

"Toe Ansje, zing nog eens "Kom van dat dak af". De 12-jarige Ansje Gits uit Klarendal speelde en zong daar in Langenboom nabij Grave met gemak de populairste schlagers van "Til'I kissed you" tot "Laila" toe.
Onder de tonen van een van deze, vroegen wij aan een klein zwart ding hoe ze het daar in Langenboom vond. "O, leuk hoor". zei ze verlegen. "En is nu altijd zo iets te doen als dit zigeunerspel vandaag?"
"Niet altijd, maar wel vaak". "Hoe heet je? dan komt je naam in de krant" vroegen wij. Gerda de Weyer. Komt mijn naam in de krant? maar dat moet ik niet, nee dat wil ik niet hoor"!
Een opgewonde conservatie volgde van: Gerda kom je in de krant, waarom kom je in de krant? Binnen afzienbare tijd was ze naast ons verdwenen, de pers scheen geen absolute aantrekkingskracht op haar uit te oefenen.
"Het is reusachtig fijn hier, maar had u gisteravond hier moeten wezen toen hebben we lol gehad. Voorgedragen op de slaapzaal" lichtte ons Elsje Muller in.
Ja, de stemming was opperbest en ze vermaakten zich uitstekend, ondanks de regen. Maar dit was ook een reusachtige aardige groep volgens een van de leidsters.
Woutje, waarvan we alleen de voornaam maar leerden kennen, vond het maar wat eng dat ze 's nachts de varkens en de kippen zo goed konden horen. "Als we iets horen, kruipen we vlug bij elkaar in bed". Wij hebben van de week Olympische Spelen gehouden. Ik heb de krans gewonnen met hoogspringen, 1.20 meter", vertelde ze niet zonder trots.
"Een kampvuur hebben we gehad en toen stond een van de leidsters vastgebonden aan een boom, die moesten wij losmaken. Wat hebben we een lol gehad, hè Nonnie?" Nonnie Degens, die naast haar zat beaamde het ten vole en riep ons na, toen we afscheid namen: "Komt u eens bij me langs, ik woon in de Steenstraat".
----------------------------------------------------------------------------------------------------
 Uit het Arnhems Dagblad van maandag 16 november 1959

Mgr. Alfrink prees het werk van Kath. Centrum Klarendal

Het is eigenlijk overbodig te vermelden, dat de feestviering van het Katholiek Centrum Klarendal geslaagd is, want het is vrijwel ondenkbaar, dat dit niet het geval zou zijn. Het welslagen van dit festijn tekende zich al direct in de voormiddag af in een zeer druk bezoek aan de Mariakapel. En ook de receptie in het Centrumhuis was bijzonder druk bezocht.
Daar heerste een sfeer van ongedwongenheid en dankbaarheid, welke laatste vooral tot uiting kwam in tal van speeches, waarbij vooral dank werd gebracht aan de leiding van het Centrum. Het voornaamste cadeau, dat hier namens alle Centrum-vrienden door het wijkcomit
é werd aangeboden, was een nieuwe vloer voor de Maria-kapel.

Kapelaan Bouwman hevelde alle dank over aan God om Wie dit werk begonnen is. Vooral bracht hij dank aan zijn veertig leiders en leidsters, die al dit wek in hun vrije tijd belangeloos doen omwille van de Caritas. Buitenstaanders zouden soms de indruk kunnen krijgen, zo zeide hij, dat het Centrumwerk is opgezet om er de grootste festijnen uit te slaan. Het is dat niet. Het Centrumwerk bloeit in stilte en timmert niet aan de weg. Het wordt gedaan uit hoofde van de Caritas, dus tenslotte om Christus' wille.
Nadat ook de heer H. Broens dank had gebracht aan kap. Bouwman, bleef men nog een tijdlang gezellig bijeen en werd het bestuur van alle zijden gefeliciteerd met het 12,5-jarig bestaan van het Centrum.
En 's avonds werd dan feest gevierd in Musis. Om half acht arriveerde Mgr. Alfrink, die met luid applaus door de staande zaal werd verwelkomd. Kapelaan Bouwman verwelkomde de Aartsbisschop, Deken van Rossum, wethouder van Buggenum en de overige aanwezigen en onmiddellijk ging men toen van start met de Centrum-Revue. Deze werd op de bekende vlotte wijze gebracht, waarbij Henk Stegging de verbindende teksten zeide op de van hem bekende zorgvuldige wijze. Aan de revue nam ditmaal niet alleen de jeugd deel, maar ook de leiding zelf en de moeders kwamen op de planken, waarbij  door deze laatste in Hoog-Klarendals de voortreffelijke kwaliteiten van het Centrumwerk breed werden uitgemeten.
Daarna beklom Mgr. Alfrink het podium, om de Centrum-leden toe te spreken. De Aartsbisschop zeide graag naar Arnhem gekomen te zijn om er het feest van het Centrum mee te vieren. Mgr. kende Klarendal al van vroeger: men heeft hem er al eens een blikken-bussen-serenade gebracht en één van de meisjes, die juist op de planken stond, heeft hem al eens een kistje sigaren aangeboden.
Mgr. heeft met plezier en aandacht de feestgids gelezen en daaruit veel geleerd over de activiteit van het Centrum. De bedoeling van het Centrum is U idee tegeven, dat gij niet alleen staat. Er kunnen zich zorgen en moeilijkheden voordoen, het leven kan hard en moeilijk zijn, maar al degenen die medewerken aan dit Centrum willen U iets laten zien van hun bewogenheid en meeleven, die ge moet zien als de zorg en de liefde van Onzen Heer.
Vaak is het zo, dat we de aanwezigheid van God haast niet merken. Het Centrumwerk is opgezzet om U het bewustzijn te geven, dat God dichtbij is en dit besef kan U levenskracht en moed geven.
Nog appeleerde Mgr. Alfrink aan de grote woningnood, die ook in Klarendal heerst en die hij ook uit eiegen aanschouwing kent.
Hij bracht dank voor het hier verrichte werk en smeekte er Gods zegen over af. Men moet dit Centrumwerk in ieder geval doorzetten, want het heeft al buitengewoon veel goeds gedaan.
"Ik bid God," zo eindigde Mgr. Alfrink zijn toespraak, "dat hij u zegenen mag en dat gij allen op uw levensweg God moogt ontmoeten en gelukkig worden".
Een luid applaus dankte de Aartsbisschop voor zijn fijnzinnige woorden, waarna hem nog een grote bloemenmand aangeboden werd door een tweetal Klarendalse kinderen. Zo ging men de pauze in, waarna met evenveel entrain het tweede gedeelte van het programma werd afgewerkt. Zoals gezegd, het feest is buitengewoon geslaagd.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Uit het Arnhems Dagblad van maandag 28 november 1960

Katholiek Centrum Klarendal vierde opgewekt jaarfeest

Geslaagde uitvoering in Musis Sacrum

Ruim 150 medewerkers van het 't Kath. Centrum Klarendal hebben gisteravond in Musis Sacrum tientallen ouderparen, tal van Arnhemse parochiegeestelijken met in hun midden Pastoor Bouwman en diverse leiders(sters) van parochiële zusterinstellingen t.g.v. zijn 13de jaarfeestviering een onbekommerde avond bezorgd. Zoals kapelaan Hendriks zich in zijn openingswoord zo kernachtig uitdrukte heeft het centrumwerk als in een droom een ongekende vlucht genomen. Een droom, welke door de Centrumleden in een bonte afwisseling met een revue werd gerealiseerd.
De teksten van de dialogen waren goed gekozen en het tempo dat in dergelijke gevallen bepalend is voor het welslagen, was dermate hoog dat het nieuwe nummer het vorige in een minimum van tijd achterhaalde. Geen nood overigens omdat de jeugdige medewerkers hart en ziel legden in het programma-onderdeel waarvoor zij waren uitverkoren. Dit alles geschiedde zo kinderlijk onschuldig dat zelfs de regiefoutjes waaraan zij zich bezondigden nog dikwijls met luide bijval vanuit de zaal werden begroet.
In enkele uren werd een sight-seeing door de wereld volbracht. Nauwelijks was een aantal stewardessen na hun openingsdans in een namaak vliegtuig gestapt of straaljagergehuil kondigde de start van een wereldreis aan. Enkele leden van het Fanfarekorps Heijenoord beter bekend als de Hofkapel van de Onganse, hadden zich voor de gelegenheid de naam aangemeten van KLMband, die met een potpourri van bekende nationale- en internationale schlagers spoedig voor de juiste stemming wist te zorgen.
Na dit voorpretje hoeft het geen betoog dat het programma verder in goede aarde viel. Hoogtepunten hiervan waren een groepje cowgirls en een indianenshow.
Bij al deze pret wilden de Klarendalse huismoeders niet ten achter blijven. Zo goed en zo kwaad als het ging uitten vier van haar muzikale prestaties in een "songfestival" met als inzet een enorme coupe en voor de verliezers en winnaressen een attente bloemenhulde.
Aangetrokken door deze feestvreugde kwam St. Nicolaas wiens route toevallig in de omgeving van Musis lag nog te lefder ure zijn opwachting maken. Omstuwd door zijn zwarte knechten en de vele medewerkers aan deze avond, waaronder de hoogbejaarde grijsaard tot zijn grote vreugde enkele Spaanse schonen kon begroeten, zorgde hij voor een grandiose slotapotheose.
Werkelijk het Kath. Centrum Klarendal had niets aan het toeval overgelaten. Dit was dan ook de reden dat jong en oud met een tevreden en dankbaar gevoel huiswaarts konden keren.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
 Uit Het Arnhems Dagblad van maandag 17 april 1967

Uitbundig feest rond jubilerend centrum

Kardinaal Alfrink: "Je zou bijna in Klarendal willen wonen"

"Je zou bijna in Klarendal willen wonen als je hoort welke activiteiten hier allemaal ontwikkeld worden." Deze kernachtige uitspraak - met een donderd applaus van de stampvolle clubhuiszaal aan de Rappardstraat begroet - deed kardinaal Alfrink zondagmiddag tijdens de drukbezochte jubileumreceptie van het Katholiek Centrum Klarendal.
"Hier wordt veel, mooi en goed werk verricht door mensen, die samen iets tot stand willen brengen en die wat voor elkaar willen doen. Dit werk is voortgesproken uit het initiatief van enkelen, die in echt christelijke geest velen wisten te bezielen, waardoor het "Centrum" na twintig jaar is uitgegroeid tot één, hechte leefgemeenschap.

Centrumvoorzitter Sylvester-Ridder

Zonder anderen tekort te willen doen, meende kardinaal Alfrink, dat vooral het bestuur dit alles zo activeerde en stimuleerde, dat het tot ontplooing kon komen en dat Klarendal met name aan voorzitter K.A. Donders veel en grote dank verschuldigd is. Het verheugde de kardinaal dan ook oprecht voorzitter Donders te kunnen mededelen, dat Paus Paulus VI hem benoemd had tot Ridder in de orde van Sint Sylvester.

Deze eer, aldus spreker, straalt af op alle bestuursleden en alle medewerkers en op alle goede mensen van Klarendal, die deze gemeenschap vormen. Voorzitter Donders onderschreef dit laatste - na de uitreikingvan de Pauselijke bul - volledig. "Ik zie hierin een hoge waardering voor het werk, dat door zovelen wordt verricht. Het is niet mijn onderscheiding, maar onze onderscheiding........."

Elkaar steunen

Hoogtepunt van de viering van het 20-jarig bestaan van het Katholieke Centrum Klarendal vormde zondagmorgen de plechtige Eucharistieviering in de kapel aan de Rappardstraat, waar Deken J.J.H. van Rossum, Centrum-Directeur Kapelaan F. en de secretaris van de kardinaal V.C.M. Zemann de Arrtsbisschop assisteerden bij de offerande.
De kapel was tot de laatste plaats bezet, toen de Kardinaal in een korte toespraak verklaarde gaarne naar Klarendal gekomen te zijn om dit jubileum mee te vieren. Het heeft mij wel enigermate verbaasd, dat ik - nu 16 jaar bisschop zijnde - nog nooit in uw midden ben uitgenodigd om dank te zeggen voor het belangrijke werk, dat een reeks van priesters en goede mensen hier doet en om dank ook te zeggen aan allen in deze wijk, die steeds een hulp en een steun voor elkaar zijn.
We zijn hier samengekomen als mensen met dezelfde levensopdracht: te proberen in dit leven God te vinden en met Hem iets goeds van ons leven te maken. Iets dat vreugde geeft aan de medemens en aan God. In feite heeft het Centrum-werk geen ander doel, dan elkaar levensgeluk te geven en samen de weg naar God te zoeken. Laten wij Hem vragen, dat Hij dit werk blijft zegenen en al degenen, die hier voor elkaar werken.

Prachtvolk

Direct na de plechtigheid in de kapel begon de receptie in het Clubhuis onder leiding van ceremoniemeester L. Knoef, die de Kardinaal dank bracht voor zijn komst naar Klarendal. Voorzitter K. Donders gaf hierna een kort overzicht van de achterliggende jaren, daarbij hulde brengend vooral aan de eerste directeur, pastoor Bouwman, die helaas wegens ziekte verhinderd was en aan de huidige directeur, kapelaan Pierik. Al vóór de stichting haar werk begon, kende Klarendal reeds de onvergetelijke figuren van pastroor Bos en zuster Perpetua, die wij hier, aldus spreker nog eens met grote dankbaarheid willen memoreren.
Klarendal is een pracht-volk, aldus spreker, dat vooraan gaat in de daadwerkelijke naastenliefde, via burenhulp en leniging van noden, waar dat maar mogelijk is. Een zorg vormt op dit momnet het afbreken en dichtspijkeren van diverse woningen. Onze mensen moeten daarvoor veel missen en ons werk zal er daarom op gericht blijven Klarendal "leefbaar te houden en te maken".

Ongedwongen

Namens de bevolking en de wijkraad voerde hierna de heer W. Cremers het woord. Wij weten, zo richtte spreker zich tot de Kardinaal, dat u Klarendal een warm hart toedraagt en wij zijn u dan ook zeer erkentelijk voor uw komst, evenals die van Deken van Rossum, die zo intensief met ons meeleeft. Na de groeten overgebracht te hebben van pastoor Bouwman dankte spreker het bestuur voor alles wat het voor Klarendal deed in de afgelopen jaren. De heer J. Bouwman, één van de oudste vrijwilligers bracht vervolgens de gelukwensen over van leiders en leidsters en dankte heel Klarendal voor de medewerking bij alle activiteiten. Op zijn beurt zegde hij het bestuur alle steun en hulp van het leiderskorps toe voor de komende periode.
Nadat de Kardinaal voorzitter Donders de onderscheiding had uitgereikt was het nog de directeur van de stedelijke stichting, de heer H. Broens, die Ridder Donders van harte complimenteerde namens geheel Klarendal met deze onderscheiding, die hij een onvergetelijke herinnering noemde aan dit "feest van dankbaarheid". Groepsgewijs werden de aanwezigen daarna voorgesteld aan de Kardinaal, die zich geruime tijd met "zijn" Klarendallers onderhield op een bijzonder ongedwongen en prettige wijze.

Kardinaal: Ik kom in 1972 graag terug
"Alleen... er sterven tegenwoordig zoveel bisschoppen..."

"Het heeft mij altijd verbaasd, dat ik in de zestien jaar van mijn bisschopsambt nimmer een uitnodiging ontvangen heb om in uw midden te zijn".
Deze opmerking maakte kardinaal Alfrink zondag tijdens de viering van het 20-jarig bestaan van het Katholiek Centrum Klarendal. Ceremoniemeester L. Knoef, tevens penningmeester van het Centrum haakte in een geestig wederwoord onmiddellijk op deze cride coeur in en nodigde kardinaal Alfrink nu al als eerste gast uit voor het 25-jarig bestaan in 1972. "Ik hoop dan graag te komen, repliceerde de kardinaal, maar zeker kun je daar nooit van zijn. Er sterven tegenwoordig immers zoveel bisschoppen...."

Burgemeester Ch. G. Matser

Centrum Klarendal voorpost gemeente

"U bent onze voorposten! Zonder die voorposten en zonder die werkers van het eerste uur zou het maatschappelijk werk hier in Klarendal nooit zó op dreef gekomen zijn als het nu is. Wanneer wij thans dan ook bij het vierde lustrum van het Katholiek Centrum Klarendal een gelukwens namense gemeente uitspreken, dan is dat tevens een oprecht woord voor het enthousiame, de persoonlijke offerbereidheid en de overgave, waarmee hier gewerkt wordt".
Deze sympathieke woorden van hulde en waardering sprak burgemeester Ch. G. Matser zaterdagmiddag tijdens de officiële jubileumreceptie van het Katholiek Centrum Klarendal in het clubhuis aan de Rappardstraat. De bijeenkomst stond onder leiding van ceremoniemeester L. Knoef, penningmeester van het Centrum, die opmerkte dat men het 20-jarig bestaan had uitgekozen voor een grootscheepse viering, omdat burgemeester Matser het zilveren feest niet meer als burgervader kan meevieren. Uit de opsomming van de activiteiten, die voorzitter K.A. Donders aan het begin van de receptie had gegeven en die wij eerder reeds publiceerden, was burgemeester Matser gebleken, dat in Klarendal geen enkel aspect van het maatschappelijk werk door het Centrum was vergeten. "Wij erkennen als gemeente graag, aldus spreker, dat het werk niet gemakkelijker is geworden de laatste jaren en dat de omstandigheden, waaronder dit werk gevoerd moet worden ernstig bemoeilijkt zijn. De burgemeester haakte in dit verband in op de opmerkingen van de heer Donders dat de afbraak en het dichtspijkeren van diverse woningen de wijk een "triest en unheimisch" karakter geeft en dat door de verplaatsing van vele gezinnen het sterk eigen wijkkarakter verstoord dreigt te worden.
Burgemeester Matser erkende dit volmondig, maar was tegelijkertijd van mening, dat als men bij alle vooruitgang in de wereld de mens centraal blijft stellen en het maatschappelijk werk tegen de achtergrond plaatst, dan worden de vaak moeilijke omstandigheden iets gemakkelijker aanvaard. Dankbaar was spreker alle medewerkers van het Centrum voor hun inzet.

Wij hopen, dat u met hetzelfde enthousiasme, dezelfde offerbereidheid en overgave dit werk blijft voortzetten, onder onze belofte te helpen zoveel in ons vermoegen ligt. In zijn inleidend woord bracht voorzitter K. Donders het ministerie van CRM, de provincie , de gemeente dank voor de ruime financiële medewerking en betuigde voorts ook zijn erkentelijkheid voor de steun van de stedelijke stichting en de kardinaal De Jongstichting voor de ondervonden hulp.

Namens deze drie stichtingen complimenteerde voorzitter A. Terstegge het Centrum Klarendal, waarmee diverse banden -over en weer- bestaan. Spreker memoreerde in dit verband het feit, dat Klarendal zijn directeur aan de stedelijke stichting afstond. Ook de heer Terstegge was dankbaar voor de vele medewerking, die het Centrum steeds ondervond. Hij hoopte, dat allen zouden blijven werken aan het "overbodig" maken van dit werk, want het staat vast, dat de woon- en maatschappelijke omstandigheden moeten veranderen. Bij dat streven wenste hij bestuur en medewrkers volharding en succes toe. Tenslotte werd nog het woord gevoerd door de heer J. van Hees, die aan de wieg stond van het Centrum en die bewondering had voor deze tot zo'n forsgebouwde knaap uitgegroeide boreling. De receptie werd o.a. ook bijgewoond door wethouder Heij, hoofdcommissaris mr. J. Hopman, drs. Boerse van het ministerie van CRM en vele anderen.

Sprankelende feestavond

Klarendal gaf in schouwburg terugblik op 20 jaren

De feestelijkheden rond het twintigjarig bestaan van het kath. centrum Klarendal werden zondagavond in de stadsschouwburg besloten met een groots opgezette revue-voorstelling, waaraan werd medegewerkt door honderd-tachtig leden van het Centrum.
Het geheel stond onder leiding van mej. A. Thomassen, die van deze revue een sprankelend, speels geheel wist te maken, waarin alle Centrumactiviteiten in de achterliggende twintig jaar uitstekend tot haar recht kwamen. De schouwburgzaal was tot de laatste plaats bezet en de aanwezigen hebben volop genoten van de judo-demonstraties o.l.v. de heer Jeronimus, het optreden van de balletgroepen o.l.v. de heer Wiggers; de imitatie van de bedevaart naar Kevelaer, de kostelijke sketchjes uit het Centrum-leven en de verschillende geestige parodiëen op typisch Klarendalse evenementen. Aan decors en kostuums was veel zorg besteed. Directeur kapelaan F. Pierik, voorzitter "Ridder" Donders, bestuur, medewerkers en leden van het Centrum kunnen terugzien op een feestavond, die klonk als een klok en die een stemmige afsluiting vormde van de jubileumviering.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
 Uit een onbekende krant uit 1967

Jubilerende zr. Eleuthera al 15 jaar in Klarendal

Voor iedere Klarendaller is zuster Eleuthera een begrip. Kent men haar niet van de moeder- of bejaardenclub op het wijkhuis Ons Centrum dan toch wel van het zieken- of huisbezoek. Op 27 oktober is zij 25 jaar zuster. Hiervan heeft zij 24 jaar in Arnhem doorgebracht. De eerste zeven jaar heeft zuster Eleuthera lessen in typen gegeven, maar de laatste vijftien jaar heeft zij solidariteitswerk verricht in Klarendal.

"Tot nu toe heb ik nog geen enkele dag met tegenzin gewerkt. Het zijn hier zulke hartelijke, spontane mensen. Ja, ik kan niet anders zeggen dan dat ik hier altijd met heel veel plezier heb gewerkt. Ik zal ook een groot stuk van mijn hart in Klarendal laten." De Klarendallers voor wie zuster Eleuthera ongetwijfeld veel heeft betekend, zullen dit zilveren feest niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Uit Zuid
De afgelopen jaren heeft zij de leiding gehad van de wekelijkse moederclub (naai- en ontspanningsclub) en de bejaardenclub (twee keer per week). Dat de clubs zelfs nog bezocht worden door moeders die naar Arnhem-Zuid verhuisd zijn, bewijst toch wel dat de leiding uitstekend is.
De heer Markhorst, wijkhuisleider van Ons Centrum, vertelde ons dat op 6 november een mis in de kapel zal worden opgedragen, waarna om 12 uur een receptie zal worden gehouden in Ons Centrum aan de Rappardstraat. Maandag 7 november is er in de aula van Insula Dei een feestavond voor alle moeder- en bejaardenclubs. Er worden dan meer dan 200 mensen verwacht.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
 Uit De Nieuwe Krant van maandag 18 september 1972

Klarendalfeest geopend

Onder grote belangstelling opende wethouder Terstegge zaterdagmiddag de fototenstoonstelling Klarendal in het buurtcentrum Klarendal aan de Rappardstraat. Met deze opening werd tegelijkertijd 'n feestweek ingeluid rond het 25-jarig bestaan van het buurtcentrum.

Wethouder Terstegge sprak in zijn openingswoord de wens uit dat bij een volgend lustrum er andere foto's op tafel zouden kunnen liggen. Foto's van een nieuw-Klarendal waarvan op de tentoonstelling een deel van de plannen van het architectenbureau Visser uit Dieren voor de Klarendalse sanering, te zien was.
Naast de vele platen van Klarendals verleden was er, met medewerking van het Gemeentearchief ook een keur van krantenartikelen te zien die een beeld gaven van de opbouw van het buurtcentrum en de problemen (o.a. de rellen van vorig jaar juli rond de sloop van enkele panden) van de wijk.
De eigenlijke feestweek werd zondagmiddag begonnen met een middag vol spelen voor de jeugd. Dankzij het redelijke gunstige weer mocht men een dikke honderd kinderen voor de activiteiten inschrijven en verliep alles vlekkeloos. Voor de kinderen die het beste en het snelste bij het doelschieten, zaklopen, touwtjespringen en nog een reeks van vaak amusante spelletjes, was er door de staf van het buurtcentrum het nodige aantal prijsjes beschikbaar gesteld.
Prijzen waren er ook te verdelen naar aanleiding van de fotowedstrijd die het buurtcentrum onlangs organiseerde. Als winnaar kwam uit de bus de heer G. Engelhart die voor zijn inzending (een foto van de 4e Nijverheidstraat)  een geldbedrag in ontvangst mocht nemen. De uitslag van de fotowedstrijd was verder: 2e prijs, W.G. Ploeger, 3e prijs, Berends en 4e prijs, mevrouw Degen-Vermeer.
In het kader van de feestweek rond het 25-jarig bestaan van het buurtcentrum staan nog een reeks activiteiten op het programma. Zo is er vanavond half zeven een vossenjacht door de wijk. Voor morgen staat er onder andere een ruilbeurs op het programma en dan is er donderdag een grandioos tienerbal in het buurtcentrum.

Klarendal gaat ruilen

Na een daverende start zaterdag en ook gisteren gaat het wijkcentrum Klarendal vandaag verder met de feestelijkheden rond zijn 25-jarig bestaan. Vanmiddag is er van 4-6 uur kinderkermis in het centrumclubhuis aan de Rappardstraat 131 voor de jeugd van 6 tot 11 jaar en van half zeven tot half acht vanavond wordt een vossenjacht door de wijk gehouden met als start en finish het clubhuis. De vossenjacht is voor de 12- tot 15-jarigen. Verder is er tot 6 uur nog de fototentoonstelling in Rappardstraat 131.
Morgen, dinsdag, wordt naast deze foto-expositie (10-12 en 3-6 uur) van 4 tot half zes een ruilbeurs voor jong en oud gehouden op het speelterrein aan de Rappardstraat. Bij slecht weer is deze beurs in het clubhuis. Op deze beurs kan men artikelen van ongeveer gelijke waarde ruilen. Na afloop worden de overgebleven artikelen verloot.