Mart Brouwer

Ik herinner mij Klarendal nog zeer goed, in het bijzonder het Johannaplein, waar ik ben opgegroeid. Alhoewel het ouderlijk huis op het Johannaplein stond, was het adres Johannastraat 119. Van het Johannaplein staan me nog bij: de fietsenwinkel van "Klein" op de hoek van de Johannastraat, op de ander hoek had je café "de Amstelbron", van Bouke Kramer. Ik meen me te herinneren dat Annelies en Ton zijn kinderen waren.  Verder woonden er nog Appie en Jan van Zanten op nummer 70, Anton Hondeveld op nummer 64, Cor Willemsen op nummer 76 en Nico Hartemink.

Zoals zoveel Klarendallers uit het onderste deel (ten zuiden van de Klarendalseweg) waren mijn ouders en zus werkzaam bij de AKU, moeder en zus aan de Velperweg, vader op de Kleefsewaard. Zelf heb ik daar 37 jaar gewerkt! Vader bracht zijn zoon naar de fabriek, zo ging dat vroeger. Ik ben geboren in 1950, dus pas 14 jaar oud toen ik begon met werken.

Ik ging naar de St. Ludgerusschool tot deze haar deuren sloot. Ik belandde toen op de St Jansschool 2. Meester Heijnen staat mij nog bij.
Wat winkels betreft, herinner ik me nog bakker Heumen op de hoek van de Willemsstraat, s'nacht bakken en dan overdag op de bakfiets de klanten af in het bultige Klarendal. Over hard werken gesproken! We hielpen hem nog wel eens duwen. Als beloning kreeg je een paar nog warme speculaaskoekjes! Verder was daar nog de kruidenierszaak van Van Engelen op de Herenstraat, voor 5 cent kocht je daar een gasmuntje, dan kon moeder weer even koken! Dan had je nog Henzen op de Klarendalseweg voor kleding en schoeisel, een kwartje afbetaling per week voor een paar schoenen die je alleen op zondag aan mocht!

Spelletjes? Het was de tijd van rock & rol!. Hoela hoep om je heup en wiegen maar! Bliklopen, twee lege conservenblikken verbonden met een stuk touw om je nek, en lopen maar! Voor ons jongens was daar nog het carbidschieten, hoe we ook al weer aan dat spul? Ik zou het niet meer weten, maar wie het verste kwam had gewonnen. Het ging er ook nog wel eens om wie het hardst had geknald.
Ook was daar nog dubbeltje ketsen, een dubbeltje tegen duim en wijsvinger en dan tegen de muur aan, welke ook hier het verste kwam had......!
Hoe kwam je aan dubbeltjes? Keldertje zoeken! Groene zeep aan de bezemsteel en de kelderroosters aflopen, zo vond je nog wel eens wat meer!

Wat ik ook nog wel het vermelden waard vind is het kinderkamp dat eenmaal per jaar, ik dacht in de grote vakantie plaatsvond.
Het feest startte in de Putstraat, waar de koffers op een vrachtwagen gingen en wij in de bus ( ik dacht dat Merkes of Matser de naam van de busonderneming was) en dan met het drumkorps voorop (Oost-Arnhem) de Klarendalseweg omhoog, de Hoflaan af op weg ging naar Voorthuizen.

Nog steeds mag ik graag door Klarendal wandelen, puur uit nostalgische gevoelens, natuurlijk kijk ik ook naar het heden. Zo vind ik de invulling van de oude militaire bakkerij een goede en mooie uitstraling hebben