Eric van der Wart

Eric van der Wart is de naam, 47 jaar oud en vanaf mijn geboorte tot 1965 in Klarendal gewoond, in de Akkerstraat 40 op een bovenhuis. Beneden ons woonde politieagent Van Reem.
Naast ons, op nummer 42 woonde het grote gezin van Kasteel, enige deuren verder, op nummer 46 een juffrouw Pijer, dat was de roddelaarster van de straat. Aan de overkant in ''de Del''  op nummer 57 woonde mijn vriendje Corrie Kievit, iets verderop was er een stadsboerderij waar ik altijd de aardappelschillen heen moest brengen. Als beloning kreeg ik dan een speldje. Ik verzamelde dus, zoals zoveel kinderen in die tijd deden, speldjes.
Op de hoek van de straat was het café van Tolhuisen. Onderaan de Klarendalseweg, was Onstenk (de dierenwinkel) gevestigd. Die had altijd kuikentjes in de etalage. Daarnaast was een ijssalon.
In de Warmoestraat woonde een oudere mevrouw, die ik altijd ''Oma Peter'' noemde, omdat haar kleinzoon Peter , die altijd bij zijn oma kwam, heette. Ik speelde vaak met Peter, totdat zijn ouders gingen emigreren naar Liberia, waar zijn vader arts was in dit ontwikkelingsland. Ook woonde in de Warmoestraat, de opa van Wolfgang Post en ook Wolfgang speelde vaak met ons. In de Akkerstraat stond altijd iedereen voor elkaar klaar om je te helpen voor een klusje! Henk Draaijer, de schilder zette wel eens een nieuwe ruit bij je in de deur. Zijn zoon, Henk jr. had belangstelling in auto's en had van een Peugeot 404 een cabriolet gemaakt, door het dak eraf te halen. Mijn vader had ook een auto, als een van de weinige in de buurt, het was een Fiat 500, met open linnendak. Later kocht mijn vader een DAFfodille de Luxe, Variomatic.

Voor de deur, was er elke zaterdag de bekende Klarendalse zaterdagmarkt, waar mijn moeder dan naar toe ging om groenten en fruit te kopen en koeken bij De Graaf uit Bunschoten - Spakenburg. Vis kocht zij er ook dikwijls. Ik ging op de kleuterschool bij Juffrouw De Groot in de Catharijnestraat.
In de Landbouwstraat woonde een neef van mijn opa, de schilder Willem Van der Wart (& Zoon).
Ook was ik vaak met mijn driewielertje te vinden in de Warmoestraat, de Veldstraat en soms namen grotere kinderen mij mee naar de speeltuin aan de Agnietenstraat. Nu heet dat de Leuke Linde.
Een vriendinnetje had ik gevonden in Ingrid van Swieten, dochter van de stomerij-eigenaar bij de Graaf Lodewijkstraat. Zij zijn verhuisd naar Doetinchem en ik verhuisde naar de wijk ''t Broek.

Mijn vader, J.F.C. van der Wart, die 1912 in Merksem bij Antwerpen (B) werd geboren en overleden is te Arnhem op 71-jarige leeftijd, ging naar school nr. 3 aan de Onder de Linden. Deze school stond ook wel bekend als ''klompenschool''. Toen mijn vader ouder werd, veranderde zijn voornaam van Freddy in Fr
é. In de 2de wereldoorlog werd hij oorlogsvrijwilliger bij de Genie. Hij werd uiteindelijk officier en in zijn rang als luitenant  was hij verantwoordelijk voor bevoorrading en logistiek.
Na de oorlog toen wij al in de Akkerstraat woonde en een auto hadden, nam mijn vader vaak soldaten in zijn auto mee naar Arnhem als ze langs de weg stonden te liften. Mijn vader begreep maar al te goed dat de soldaten geen bus konden betalen van de 52 centen die ze als soldij ontvingen.
Ik herinner mij ook nog dat hij werkzaam is geweest bij de ijzerhandel van D. Lijberse aan de Koningstraat in Arnhem, maar dat hij ook kwam bij de fa. Rusch op de Hommelstraat uit collegialiteit. Ook is hij werkzaam geweest als magazijnbeheerder bij W. van Zijll (Opel & Oldsmobile dealer) op het Velperplein en in de Singelstraat. Ik weet nog dat hij de namen van monteurs en werknemers van het autobedrijf vaak noemde: van Kaaik, Grotenbreg, Bramme en Van Es of Esman
Als kind ging ik altijd met mijn vader mee op bezoek aan die winkels, zoals Jan Willekes, Siem Gitsels, Simon Rusch en Gorsseling.
Zijn vier jaar oudere broer, Henk, H.M.C.van der Wart zat ook op deze school. Wanneer mijn vader werd geplaagd door oudere jongens ging hij altijd zijn oudere broer Henk halen, die dan zijn broekriem afdeed en zijn klomp uittrok. Vervolgens werd de klomp tussen de riem geklemd en met dit geduchte wapen ging hij dan de plaaggeesten te lijf.
Mijn moeder, W.H. van der Wart - Tolhuis, is in 1917 in Arnhem geboren en overleden op 84-jarige leeftijd in haar geboorteplaats, zat ook in deze omgeving op school. Zij zat op school nr.7. Daar moeten de beter gesitueerden op hebben gezeten, want deze school stond bekend als de ''schoenenschool''.