Allerlei

In het najaar van 1983 stond de Spiegeltent  aan de Oeverstraat vlak bij de Rijn. Op een zondagmiddag werd er een symposium over het Ernems gehouden. Het was allemaal heel echt met een forum en zo. Op de tribune zat ook Tempo van Vlaanderen, de zelfbenoemde burgemeester van Klarendal. Toen er in de zaal onenigheid ontstond over de uitspraak van het woord struik in het Ernems (was het nou struik of struk) werd Tempo om advies gevraagd. Hij kwam van de tribune af en zei in perfect Ernems: "Ik was fan de week bij de majesteit en ik zeit tege de majesteit: Majesteit, ut maakt mij nie uut of het nou in de struik of in de struuk is. As ut maar lekker is!"

Raijmond Witten


------


Als je als oud Arnhemmer na lange tijd weer eens terug komt en de Hommelseweg op komt rijden dan zie hoe vooral in Klarendal veel is veranderd. Ik heb als militair nog dienst gedaan als telefonist in 1952 in de Menno van Coehoornkazerne en op het Noordpad. Daarnaast heb ik nog 6 jaar bij de Arnhemse Boys gevoetbald met Piet van Leeuwen, Piet Smit, Henk Grotenbreg en Piet van Leuven als keeper. Een mooie periode. Het Corso theater, waar je voor een kwartje naar een cowboyfilm kon. Prachtige herinneringen. Soms kan ik mij niet voorstellen dat het allemaal al zo lang geleden is. Al veertig jaar woon ik in Nijmegen. Kom een paar keer per jaar nog bij SML op de Bakenberg, daar heb de mooiste tijd gehad. Maar ja, ik blijf toch Arnhemmer! Al is dat in Nijmegen soms een probleem. De Spoorwegstraat is erg veranderd. Maar Arnhem trekt mij nog altijd.

Wim Brock

------


Ik woonde, denk ik ongeveer van 1964/65 tot mogelijk 1968/69 in de Tedingstraat 28 (zie adresboek 1967), daar staat mijn moeder M. Cornelissen in. Ik herinner mij dat het een buurt was, waar je nog een kopje suiker of iets bij elkaar kon lenen als buren en dat de mensen op de stoep zaten met een stoel. Ik herinner mij ook een kleine supermarkt op een hoek, maar wel in de Tedingstraat waar je op de pof kon kopen. Op zondagmiddag gingen wij, vijf kinderen naar de speeltuin op de Agnietenstraat waar je voor een dubbeltje entree dan mocht spelen. En er handwerkles werd gegeven in de noodgebouwtjes op het terein van de speeltuin. En dat papierhandelaar Kruijer er al zat en Wieleman de bakker onder aan de Tedingstraat in een hoekpand mogelijk op de hoek Rosendaalsestraat. Ik herinner mij ook een snoepwinkeltje op de Klarendalseweg:  Zwarts of Zwarten, daar kochten wij snoepjes of we kochten bij de bakker een zak koekkruimels voor een kwartje. Wat een tijd was dat! Ik heb zeker gezellige warme herinneringen aan die tijd in Klarendal.

Magda Cornelissen

------


Ik kwam bij toeval op www.historischklarendal.nl terecht (ik was op zoek naar de paardenslager Ernste) en daar zag ik vanaf 1942 in de namenlijst in de Oostpeterstraat 2 J.R. Hendriks staan, dit was mijn opa. In 1972 is dit veranderd in B. Hendriks Beumer, dit was mijn oma. Mijn opa stierf toen ik 2 jaar was, in 1970.
Ik vind het kei leuk om hier iets van terug te zien. Het enige dat ik mij nog vaag kan herrinneren van het huis, is dat mijn oom in het trappengat een lachzak had hangen, die hij telkens aandeed als ik in de gang kwam.
Later is mijn oma verhuisd naar de 4e Nijverheidstraat en weer later naar de Jagersweg op de Geitenkamp.
Ik zal zeker vaker op de site kijken om misschien een glimp van mijn familie op te kunnen vangen en dan met name bijvoorbeeld een foto van mijn moeder, die inmiddels alweer 24 jaar geleden is gestorven.
Mijn oma B. Hendriks Beumer is inmiddels alweer 12 jaar geleden overleden.

Diana van Oorschot (dochter van Mientje Hendriks en kleindochter van J.R. Hendriks en B. Beumer)

------

Veel ouderen, ik ben zelf 72 jaar kunnen zich het snoepwinkeltje aan de Klarendalseweg nog goed herinneren. Rond 1945-1952 zat ik op de Kambergschool, ingang Kapelstraat. Ik kwam daar dus veel langs als ik vanuit de Oostpeterstraat naar school moest.
Als ik daar langs kwam, met de neus tegen de ruiten even naar de lekkernijen kijken. Geld hadden mijn ouders niet, zo vlak na de oorlog om snoep
te kopen. Hier kon je dan ook suiker en boter brengen, hij maakte dan snoep voor je.
Onder de getekende afbeelding van het winkeltje (zie Klarendalseweg),wilde ik als aanvulling vermelden dat de naam van het magere mannetje Brandsma is. Voor zover ik weet woonde hij daar met twee dochters.

Herman Kreuzen


------

Op de dagen dat het mooi weer was, met kinderen uit de buurt, met dekens onderaan de Neerlandstuinstraat aan het hek van de Coöperatie tenten maken. Rolschaatsen deden we, als we de kans kregen in de hal van de bakkerij aan de Rosendaalseweg, de vloer was zo lekker glad. 's Avonds verstoppertje spelen en in de poort naast Helmken kwam je uit bij de fam. Geurtsen of aan de andere kant bij de fam. Brugman. Leuke herinneringen

Hennie Hoekstra Derksen

------
Ik las op uw site een anekdote over voetbal en de uitslagen van de Arnhemse clubs van gespeelde wedstrijden. Ik speelde in die tijd in het A elftal van de junioren bij de Arnhemse Boys. Ik heb Jan Niks en Arie Arts gekend en ik mocht toen eens meespelen tegen WVC Winterswijk als rechtsbuiten, terwijl ik in het jeugdelftal op de spilplaats stond, we verloren met 7 - 1. Als rechtsbuiten moest ik het beter doen als inderdaad Jan Niks.....
Elke maandagochtend kocht ik de sportkrant bij Joop Legerstee in de Nieuwstad.
Ik herinner mij ook een ander moment. Ik had om 12 uur met het tweede elftal gespeeld en men vroeg mij om reserve te zijn bij het eerste, trainer Pastoors riep na rust dat ik in moest vallen voor Piet Smit, net wilde ik mij gereed maken om in te vallen en toen kwam voorzitter Kramer: " Nee Bennie Arends moet er in". Vond ik natuurlijk niet leuk, maar ja in die tijd was de voorzitter de baas en niet de trainer. Achteraf een leuke
ervaring, waar ik na 60 jaar nog vaak aan moet denken. Sportmaten uit die tijd waren o.a. keeper Gerrit van Setten, Detiljon, Jan Schuil, Wim Bussink, Grotenbreg, Wim Bolleman, Gerrit van Arnhem en Piet van Leeuwen. Het was een mooie tijd!!! 

Wim Brock

------

Hoewel ik zelf op de Hommelstraat woonde, ik geloof op nummer 51, boven Albino, een grutter (werd later VIVO - Munneke), was ik veel in Klarendal omdat ik bevriend was met Jaques Magendans. Wij waren samen bij de zwemvereniging Neptunus, en gingen daardoor heel veel met elkaar om.
Ikzelf heb tot mijn 40e in het 1e team van Neptunus (met oa. Ben Kniest, ook uit Klarendal) in de Nederlandse Hoofdklasse waterpolo gespeeld.
De foto van de schutterij van Rembrandt werd gemaakt voor de molen en omdat de vader van Jaques een van de initiatiefnemers was, werden wij ook aangekleed en zijn ook op die foto aanwezig. Ik had een lang steekwapen en moest op een kist staan om er een beetje bovenuit te komen. Dolle pretwas dat.
Ik was fotograaf en hij beeldhouwer. Veel samen meegemaakt, maar nadat hij verhuisde naar Deventer en Amsterdam zijn we elkaar  kwijtgeraakt.
Bij de begravenis van zijn moeder hebben we elkaar nog gezien en toen woonde hij al in Amsterdam.
Hij zal nu net als ik 77 jaar zijn en ik hoop dat hij nog steeds leeft.

Ted Beute

------

De slagerij van Dries Wolters van der Weij "slagerij De Molen" lag aan de Klarendalseweg 66, schuin tegenover de kapper Gerrit Staal en de winkel van mijn vader, waar meubelen en woontextiel verkocht werden. Daarnaast werden allerlei hebbedingetjes, zoals worteldoeken, koperen tjitjaks en spinnen, wandkleden te koop aangeboden.
Dries was komisch, amusant en een kwajongen tegelijk. Hij ging zoals zoveel Klarendallers bijna iedere dag naar de kapperswinkel van Gerrit en Miep Staal, onze buurman. Lang niet iedereen kwam bij Gerrit om geknipt of geschoren te worden. Er werd veel gepraat over alles en nog wat.....
Gerrit Staal, eens samen met zijn broer Gradus waren in hun jonge jaren verwoed voetballer bij de 4e klas voetbalclub VIJDO (Volhardende IJver Doet Overwinnen), was een man van de klok.
Om precies half twaalf trok hij zijn witte kappersjas uit en ging in de huiskamer achter de zaak koffie drinken. Dat was koren op de grappenmolen van Dries, hij trok zijn met bloed  bespatte slagersjas uit en trok de helderwitte jas van Gerrit aan. Vervolgens hing hij de besmeurde jas van Gerrit op de vaste plaats aan de kapstok. Gerrit verscheen weer, trok zonder te kijken de jas van Dries aan en hervatte zijn werk.
De aanwezigen hielden hun adem in, want Staal had nog steeds niets in de gaten.... totdat een van de klanten zei "Gerrit, zou je niet eens een schone jas aantrekken", de bom barstte en Dries die aan de overkant het resultaat van zijn grap aanschouwde vanachter de vleesetalage, dook weg achter de verse achterhammen van de runderen. Ik kan je verzekeren dat het wel even heeft geduurd voordat dit geintje door Gerrit als een echte Klarendalse kwajongensstreek werd gewaardeerd.

Jacques Magendans

------

Waar zal ik beginnen? Ik heb vroeger in de Arbeidstraat gewoond boven Kersten. Later hebben we geruild en zijn op de Tedingstraat 9 gaan wonen. Daar heb ik gewoond tot 1964,  ben toen gaan trouwen en naar Velp gegaan. Later weer terug naar Arnhem naar de Maarten van  Rossumstraat verhuisd. Vroeger was Klarendal heel leuk om te wonen.
Ik heb op de hoek Willemstraat Klarendalseweg op de kleuterschool gezeten van 1948 tot 1950, daarna in de Agnietenstraat 88 bij het Noordpad.
IK kan een heleboel vertellen maar één gebeurtenis me echt bijgebleven. De juiste datum weet ik niet meer, maar ik dacht ergens in 1959. Ik reed op de Hoflaan op weg naar mijn meisje in Velp en hoorde een hele harde knal.
Ik wam later op de avond thuis en toen hoorde ik wat er was gebeurd. Niet leuk! Er had iemand op een landmijn geslagen, oud-Klarendallers weten het nog wel.
We zijn toen weken aan het glaszetten geweest. Van de meubelfabriek in de Arbeidstraat lag bijna al het glas eruit en veel woningen in de omgeving zaten ook zonder ruiten.

Gerrit Hondeveld

------

Ik herinner mij de patatzaak van Jannie, hele goede herinneringen zelfs. Ik zelf heb op de Catharinaschool gezeten. Op de Klarendalseweg en in de Vinkenstraat had je ook altijd straatfeesten van H.O.V. Ikzelf heb altijd in de Vinkenstraat gewoond tot 1969. Mijn vader heeft gewerkt bij Joop Koster in zijn fietsenzaak.

Corrie Slichter-Turk

------

Ik ben in Klarendal geboren, wij speelden op het Johannaplein met Geertje en Ietje Fikken, met Henk en Tonie Willemsen en met nog veel meer buurtgenoten. Wij hebben er veel kattenkwaad uitgehaald, het was armoe maar iedereen hielp elkaar, wij woonden in de Roosendaalsestraat, daar had je kruidenier van Drunen en bloemist van Gemert. Op het Johannaplein woonde de fam. Verleien ende bloemenkoopman Gerritsen, als hij gedronken had zij hij altijd floep-floep, als kinderen vonden we dat mooi. Mijn tante Anneke stond in Sonsbeek met ansichtkaarten, ik heb haar vaak geholpen.

An Asselman

------

Ik ben op de Geitenkamp geboren, doch woonde met mijn moeder en stiefvader in Hengelo (Ov), elke vakantie was ik in Arnhem waar mijn roots  lagen, verbleef graag bij mijn oom Nico en tante Dinie Rutten en  mijn nichten Annie en Hetty en neef Nikie, zij woonden destijds in de Atjehstraat. Ik heb aan deze tijd en aan het Klarendal van toen hele fijne en leuke herinneringen, ik herrinner mij terdege Gerrit Maas, volgens mij is hij ook ooit in Hengelo geweest om mij op te zoeken, ook ken ik de fam. Stoks (oa Evie, Gertie, Bertie en Willie). De rest van de namen kan ik me niet meer herinneren. Mijn oom en tante zijn destijds naar de nieuwbouw verhuisd, waar zij lang hebben gewoond, door gezondheidsproblemen van mijn tante zijn ze gelijkvloers gaan wonen, helaas is tante Dinie kort daarna overleden, ome Nico is nog steeds in zijn element op Vreedenhof en heeft het daar erg naar zijn zin, hij zit vaak spelletjes te doen op zijn computer. Ik ga nog regelmatig bij hem op bezoek en dan is het weer net zo gezellig als destijds in het oude Klarendal van voor de slopershamer.

Conny de Wreede- Jansma

------

Oorspronkelijk kwam ik uit het Broek, onze ouders kwamen wel uit Klarendal (Boschstraat) en ze zijn in de St. Janskerk getrouwd. Ons deden ze in Klarendal op school (Catharinaschool). Ik moest elke schooldag van het Broek naar Klarendal lopen. Toen ik 11 jaar was, zijn wij verhuisd naar de Johannastraat 38. Hier begon mijn Klarendals avontuur. Ik herrinner mij de afbraak van het kinderziekenhuis, daar heb ik heerlijk kunnen spelen samen met andere buurmeisjes. Dat was wel even wennen in het begin, want je bent niet zomaar Klarendaller, maar naar verloop van tijd ben je ingeburgerd en mag je je Klarendendaller noemen. Aan de overkant woonde op 139 de famillie Gerritsen en ik speelde met Marietje Gerritsen, maar al heel gauw vond ik haar oudste broer leuker om mee te spelen. Wij zijn nu nog steeds samen, in ons hart blijven we Klarendaller.

Riekie Splithof

------

Ik ben in 1941 geboren in de Rappardstraat achter het toenmalige KAB-gebouw. Ik heb er tot mijn huwelijk gewoond, mijn vader was nog toneelknecht in het KAB-gebouw. Hij was ook nog koster van de Mariakapel en concierge van het RKJC gebouw, dat was eigenlijk de oude tekenschool in de Rappardstraat. De oprichter van de Mariakapel en RKJC was kappelaan Bouwman. Mijn vader is in 1959 overleden, toen hebben mijn broers en ik zijn werk voortgezet.

Nol Nijland

------

Ik ben in oktober 1942 geboren in de korte Uitweg. Ik heb op de christelijke kleuterschool aan de Klarendalseweg gezeten. Daarna 6 jaar op de school met de bijbel in de Paterstraat en 2 jaar V.G.L.O. Onder de Linden.
Mijn opa en oma hadden een rijwielstalling in de korte Uitweg. Onze buren waren de fam. Elderman, fam. van Londen, fam. Satter en de fam. Baars. Na mijn 12 verjaardag zijn wij verhuisd naar de Geitenkamp.
Mijn ouders hebben de bombardement op het cafe Bonard in de Bloemstraat mee gemaakt, waar de fam. Brandts ook woonde.
Mijn man, Dick Haarbrink komt uit Klarendal en die heeft in de Rappardwarsstraat gewoond.

Mientje Baars